• Bedrijfsbezoek WMD

    Bedrijfsbezoek WMD

    “Een bron van informatie”

Excursie WMD; Een bron van informatie..
Op maandag 23 mei waren we als CCA te gast bij de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). Hier konden we zien waar ons drinkwater nou precies vandaan komt en wat voor stappen er nodig zijn om het uit onze kranen te laten stromen. Dit deel speelde zich af op het pompstation aan de Lonerstraat in Assen. In diverse groepen kregen we zowel binnen als buiten een rondleiding van de experts van het WMD waarbij we buiten de diverse putten en opslagpunten konden bezichtigen, en binnen het proces van pompen en filteren van het water uitgelegd kregen.

Aan het eind van de excursie volgde nog een presentatie over Drents drinkwater in het hoofdkantoor van de WMD aan de Fokkerstraat en waren we weer helemaal op de hoogte van het verbruik van deze eerste levensbehoefte.

Algemeen..
Dit uitje kwam tot stand dankzijn Roald Leemrijse, programmamanager bij WMD Drinkwater BV. We waren zeer verheugd met zijn voorstel om eens bij hun langs te komen. Circa 40 leden van de CCA kwamen af op dit natte thema uit eigen bodem.

In de rondleiding die we kregen van 2 verschillende WMD ‘watergidsen’ hoorden we tal van interessante feitjes over ons drinkwater. Wat ons onder andere verteld werd is dat het water wat we vandaag de dag drinken vaak wel zo’n 60 jaar oud is. Dat is net zo oud als de CCA! Wat een fantastisch, heerlijk en zuiver toeval..

Welkom dames!
De (bestuurs)leden druppelen langzaam binnen deze avond. Over het mooie pad op het oude terrein van het WMD komen Mirjam Marnelle en Karin aangelopen. Karin kon haar presentielijst amper drooghouden, hoe kan het ook anders binnen dit thema. Ze werden net als de andere leden buiten opgevangen met koffie, thee en een stuk Drentse turf van eigen ‘bodem’..

Welkom Auke!
Vaste bezoeker van vrijwel al onze events, en Auke wilde dus deze editie ook zeker niet missen. Zo zien we onze leden graag komen, met een brede lach! En het is ook leuk om na een dag hard werken even iets anders te kunnen doen in de vorm van een uitje, een stukje educatie, eten, drinken en uiteraard…netwerken. Het WMD heeft het waternetwerk in handen in Assen, en wij netwerken graag bedrijfsmatig onder elkaar!

Het educatieve gedeelte is wat veel leden aantrok vandaag. En ze zijn allemaal een stuk meer waterwijs naar huis gegaan.

Van de regen in de drup..
Regenwater legt een lange weg af in onze bodem door allerlei zand en / of kleilagen waar het uiteindelijk in diepe ondergrondse bronnen terecht komt.

Regenwater wat nu valt, is dus pas over ca. 60 jaar geschikt om te worden gebruikt als drinkwater.

En als het WMD het dan oppompt moet het in eerste instantie ook door dit pelletsysteem wat eigenlijk een soort kalkfilter is. Deze pelletontharding is een zeer effectieve technologie voor de verwijdering van hardheid uit het water. Dit is de reden dat wij hier in Assen zulk zacht drinkwater hebben. En dat is maar goed ook, want dan hebben we eigenlijk geen Calgon nodig..

Geen Geertje, maar Gijs..
Bestuurslid Gijs opent ons bedrijfsuitje deze avond omdat Geertje er helaas niet bij kon zijn. Dat doet hij op geheel vriendelijke en eigen wijze voor de deur van het pompstation Lonerstraat. Daarna verdelen de mensen van het WMD de club in 2 groepen, waarna ze uit elkaar konden spatten.. Het buitengedeelte krijgt een rondleiding in de ‘watertuin’ en het binnengedeelte in watertechniek. Goed verdeeld! Een club houdt het droog, de andere niet..

Pump it up..
Het water wordt hier al gefilterd door de bodemlagen en daarna nog eens door het WMD zodat wij het uit de kraan kunnen drinken. Daarvoor moet het uiteraard eerst worden aangeboord en opgepompt en dat gebeurt in Assen op diverse plekken rondom het pompstation aan de Lonerstraat. En er komen uiteraard nog wel wat meer stappen bij kijken zoals het ontharden en ‘ont-ijzeren’ van het water, wat plaats vindt in een grote put achter in de tuin van het WMD.

Het oudste water is zelfs honderden jaren geleden gevallen als regen. Het is al deze jaren natuurlijk gezuiverd door de bodem. Het WMD beschermt deze bronnen goed, want ze zijn kwetsbaar. Daarom gaan ze uiterst zorgvuldig met de waterwingebieden om zodat we vandaag of over 100 jaar nog steeds veilig schoon Drents drinkwater kunnen drinken en gebruiken.

Paraplu’s; een ijzersterk idee
Het weer paste erg goed bij het thema deze avond want toen we allemaal verzameld waren ging het natuurlijk regenen! Helemaal niet erg, hier had het WMD (uiteraard) al rekening mee gehouden. Met een aantal kleurige paraplu’s konden de leden die hun haar niet nat wilden hebben zich beschermen tegen het hemelwater. Op deze foto staan we achter het pompstation bij de bezinkput waar ze middels een speciaal procedé het ijzer uit het water halen. Dit verklaart de roestbruine kleur van het water en de bak. Dit is de reden dat ons water gewoon lekker neutraal smaakt en niet naar ijzer..

We vonden het sowieso een ijzersterke rondleiding, erg leerzaam!

RondLEIDING
De mensen van het WMD gaven ons een gedoseerde stroom aan informatie. Hier kregen we boven in het pompstation een rondleiding langs alle tanks met vers opgepompt Drents water van eigen bodem. Het was kleinschalig, en toch groots! Indrukwekkend om te zien dat er zoveel techniek komt kijken bij iets waar we in het dagelijks leven nauwelijks meer bij stil staan. Vandaag zagen we alles wat voorafgaat aan het open draaien van een kraan..

Het WMD presenteert; Asser watercijfers
Het WMD houdt elke minuut van de dag bij hoeveel water er in onze stad en in de provincie wordt verbruikt. Hun technieken om dit te monitoren zijn erg geavanceerd. Ze kunnen exact zien wanneer u naar het toilet gaat bijvoorbeeld..

Het WMD heeft altijd een grote capaciteit en buffer om bepaalde pieken, maar ook dalen op te vangen. Zo zagen ze in het laatste kwartier van de winnaarsrace van Max Verstappen vrijwel geen waterverbruik. Maar toen de viering van zijn kampioenschap het hoogtepunt had bereikt, gingen mensen massaal naar de wc om kwijt te raken wat ze opgehouden hadden..

Het WMD weet vraag en aanbod in elk seizoen goed bij elkaar te brengen en zorgt er voor dat wij altijd schoon drinkwater hebben.

Jonge generatie sluit aan!
Dat zien we graag bij de CCA. Met de komst van de JCCA en enkele leden die een jonge collega als introduce meenamen, zagen we de gemiddelde leeftijd deze avond naar beneden gaan als het waterpeil in een hete zomer..

Joke Hoekman van MF uitzendbureau nam collega intercedente Vera Hakkeling mee als blondste verschijning van de dag. En ook Bauke was van de partij. Voorheen collega van Rogier bij Century Autogroep, maar Bauke werkt nu bij Lamberink makelaars. Van snel schakelen naar stenen verkopen. Dat bevalt hem vast goed..

Lopend buffet; Au bain Marie..
Cateraar Mennenga was verantwoordelijk voor een heerlijk lopend buffet deze avond. En deze was zo goed dat de mond van Peter er van open viel! Gevarieerd en zeer gezond. Een ieder liet het zich goed smaken!

Peter nam de overheerlijke zalm. Overigens een vis die tegen de stroom in zwemt, maar dat slaat niet op hem hoor. Het is meer een leuke bijkomstigheid binnen het thema van deze avond.. 😉

Natafelen in Drents water HQ..
Hier zijn de leden lekker aan het natafelen met een drankje (sommigen met een watertje inderdaad), na een lekkere maaltijd verzorgt door het WMD, via Assense cateraar Mennenga. Een begrip in naam en smaak. Heerlijk buffet! 

We zien onder andere Willem van DIA, die het leuk vond om zichzelf een keer voor te laten lichten dit keer, op gebied van water uiteraard, want normaal belicht Willem zelf van alles en nog wat!

Let it rain..
Donkere wolken boven het WMD, in letterlijke zin..

We keken na deze rondleiding en presentatie al weer heel anders tegen deze bewolking aan. In de wetenschap dat deze wolken een jaar of 60 later waarschijnlijk het drinkwater vormen van generaties na ons, verlieten we het pand van de WMD. Laat maar vallen!

Afsluitende groet!
We zijn weer de nodige kennis rijker over water, en hoe het WMD daar in vrijwel heel Drenthe mee om gaat. We willen Roald en zijn collega waterexperts nogmaals hartelijk danken voor deze leerzame rondleiding en lezing. Heel prettig om te weten dat wij een goede kwaliteit drinkwater hebben in onze stad!

Graag tot ons volgende event. Dan happen we een harinkje.. 

Met waterrijke groeten,

CCA (Commerciële Club Assen)

Copyright © 2020 Commerciële Club Assen. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau