Marco Out

Gemeente Assen

We zitten inmiddels een behoorlijke tijd in de 'intelligente lock down'. Hoe ervaar jij dit?
Het zijn bijzondere tijden. Ik denk dat iedereen dat kan beamen en ook zijn eigen beleving heeft bij deze periode. We proberen als gezamenlijke overheden de crisis zo goed mogelijk aan te pakken. Dat is ingewikkeld. Maar dat geldt evenzeer voor ondernemers die geen klanten meer over de vloer krijgen of hun orderstroom zien opdrogen. Dat moet confronterend zijn. Ik kan mij heel goed voorstellen dat zij zich zorgen maken over hun toekomst. Ik wil ze daarom alle succes en sterkte wensen.  Hou vol.

Hoe zien jouw dagen er momenteel uit? Kom je veel aan fietsen toe?
Het zijn stevig gevulde dagen met veel vergaderingen. Met natuurlijk één dominant thema. Of dat nu lokaal, provinciaal, regionaal of landelijk is. Als voorzitters van de Nederlandse Veiligheidsregio's zitten we heel kort op de crisis en de kabinetsmaatregelen. 
Ik zou graag wat vaker op de fiets willen zitten. Juist in deze periode van het jaar is het prachtig om door Drenthe te toeren. Maar andere zaken gaan uiteraard voor. Wel gek om te bedenken dat ik precies een jaar geleden in Amerika fietste, van de west naar de oostkust. In mijn eerste blogje over die tocht schreef ik: "Doe iets wanneer je het kunt, je weet niet wat de toekomst brengt." Hoe waar is dat! Dit jaar was ik nooit vertrokken..

Wat is de impact op de gemeentelijke organisatie. Hoe zijn jullie hier mee om gegaan?
De impact is groot. Heel veel medewerkers houden zich bezig met de gevolgen van de uitbraak van het corona-virus. Denk aan de handhavers die er dagelijks voor zorgen dat mensen op straat de regels rond het bewaren van voldoende afstand naleven. Maar ook op andere fronten zijn we druk. Bijvoorbeeld om onze ondernemers zo goed mogelijk bij te staan en hen te wijzen op regelingen waarop ze een beroep kunnen doen. Er wordt kortom heel hard gewerkt om de Asser samenleving draaiende te houden. Dat doen we samen met onze inwoners. En mijn indruk is dat we daarin goed slagen. 

Wat is momenteel je grootste zorg of uitdaging?
Ik hoop dat we vol kunnen houden, de regels blijven respecteren om te voorkomen dat we een tweede golf besmettingen krijgen. Blijf daarom thuis. En houd afstand! En tegelijkertijd zorgt het voor hoofdbrekens hoe we de samenleving straks weer aan de gang krijgen. Stil leggen is veel eenvoudiger dan weer starten. En hoe dealen we met de consequenties die deze periode zal hebben veroorzaakt?

Heb je een advies voor de CCA leden/ ondernemers? Een crisis kan ook een kans zijn. Welke positieve zaken zouden in jouw ogen hieruit kunnen ontstaan?
Ik realiseer mij heel goed dat het voor ondernemers onzekere tijden zijn. Wees creatief en zoek elkaar op. Dat gebeurt gelukkig ook. Ik heb de afgelopen weken tal van mooie initiatieven zien ontstaan op het gebied van samenwerking en initiatieven tussen ondernemers. Geweldig. Er komt een moment dat de crisis voorbij is. Als de intensieve samenwerking dan een vervolg krijgt, dan heeft deze periode ook iets waardevols opgeleverd. 


Vriendelijke groet,
Marco

Copyright © 2020 Commerciële Club Assen. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau