Claas Frankena

Claas Frankena

Claas met een C

Claas Frankena, eigenaar van bedrijf Claas met een C, Interim management.

Ik (Ger van Gerregelt) sprak Claas vanuit zijn huis in Assen, waar we met MS Teams een prettig half uurtje praatten over zijn bedrijf en plaatsing. Maandag vertrekt hij weer naar Amsterdam voor 4 dagen naar zijn interim klus.

De reden dat hij nu (deels) in de hoofdstad woont en werkt heeft alles te maken met die plaatsing bij een bedrijf die zich bezig houdt met het maken van een Corona-vaccin! Waarover later meer..

Interim Management

Klaas, Claas, kan je jezelf en je onderneming kort voorstellen en vertellen wat je zoal doet?

Ik doe vooral Interim Management in opdracht van productiebedrijven. Hierbij heb ik tot nu toe functies als operationeel-, productie- of maintenance-manager ingevuld. Ik heb voornamelijk gewerkt in de Food- en Farma, waar ik in een leidinggevende of adviserende rol werd of wordt ingehuurd.

Ik werk mensgericht, en sla graag een brug tussen mensen en/of afdelingen.

Claas met een C, Bruggenbouwer met een hoofdletter B.

Introductie lid

Wat kenmerkt Claas? En hoe is daaruit je ZZP schap ontstaan?

Ik heb een overdosis nuchterheid en heb de overtuiging dat hard werken gewoon is. Het fysiek creëren van een product boeit me mijn hele leven al. In mijn 30 jarige loopbaan heb ik in diverse bedrijven in diverse rollen mijn bijdrage geleverd aan dit proces. Mijn trainers-skills en coachende houding blijken voor collega’s en aan te sturen medewerkers een belangrijke meerwaarde als het gaat om vertrouwen en verbinding.

Ik heb jarenlang gewerkt als Manager Operations. Toen ik 50 werd ben ik zowel achteruit- als vooruit gaan kijken om voor mezelf de balans op te maken welke kant ik nou op wilde. Achteruit kijkend kon ik concluderen dat elke keer dat als er iets nieuws op mijn pad kwam ik daar motivatie van kreeg en vrolijk van werd. Ik zoek graag de afwisseling dus wist dat ik het daar moest zoeken voor de toekomst, als ZZP’er.

Een inspirerend voorbeeld dat je ook op je 50e nog prima ZZP er kan worden!

Manier van werken

Hoe pak je een interimschap in grote lijnen aan bij een klant?

Ik vind het heel fijn om een klant weer in beweging te krijgen als ze vast zitten, of om een proces een bepaalde kant op te sturen. Ik gebruik daarom mijn 4 C’s om een klus te starten en aan te pakken. Verbetering door verbinding noem ik dat. Die 4 C’s van Claas zijn: Compassie, Communicatie, Commitment, Continuïteit. Op mijn website ga ik hier wat dieper op in.

Vitamine C noem jij dat toch? Gezonde werk-ethos!

Werk dankzij Corona

Je hebt nu een klus bij een farmaceut. Je werkt hier in het proces van het ontwikkelen van een Corona-vaccin? Vertel!

Dat klopt. Ik werk sinds september 2020 bij WACKER BIOTECH in Amsterdam, van maandag tot en met donderdag. Bij Wacker werken zo’n 150 mensen, waarvan 75 in de productie en de andere helft op kantoor in de ontwikkeling.

Wacker is een CDMO op gebied van medicijnen. Dat houdt in dat zij stoffen opkweken tot medicijnen in opdracht van grote onderzoekscentra in de Farmabranche die dit soort medicijnen verder willen ontwikkelen maar zelf niet de mogelijkheden, kennis of capaciteit er voor hebben om dit te doen.

Een CDMO als Wacker ontwikkelt dan een medicijn op labschaal, om het vervolgens op te schalen naar productievolume. Wij doen dit nu voor CureVac, die in het voorjaar een Coronavaccin op de markt willen brengen en waarvoor wij nu de productie ontwikkelen.

Het vaccin is dus van CureVac, en wij gaan het maken omdat het produceren van een mRNA één van onze specialiteiten is. Dit is een methode om een modificatie te maken aan de pootjes van het vaccin, waardoor het zijn vaccinerende werking krijgt.

Wij starten binnen enkele maanden met de productie voor minimaal 100 miljoen vaccins en mogelijk gaan we dat nog verdubbelen. Het daadwerkelijke afvullen van de buisjes doen we niet zelf omdat wij hier de capaciteit niet voor hebben.

Ik houd mij bij Wacker vooral bezig met de bestaande productie én het overnemen van taken van de managers en specialisten die de leiding hebben over dit nieuwe proces, zodat zij zich ‘dag en nacht’ op het vaccin kunnen focussen.

Voor een Interim Manager lijkt mij dit een klasse apart Claas. Mooi werk!

Ontwikkelingen in jouw vakgebied

Wat kan je kort vertellen over de ontwikkelingen op jullie vakgebied en in deze specifieke markt?

Voor een product als deze, een vaccin, is het heel normaal dat een bedrijf daar 3, 4 of 5 jaar over doet. En nu gebeurt het in no time! Wij zijn sinds november 2020 bezig om het binnen een half jaar op de markt te krijgen. Dat is enorm hard werken, maar fantastisch om dat voor elkaar te krijgen. Ik vind het mooi en bijzonder om als Assenaar een bijdrage te leveren aan de volksgezondheid. Het is heel dynamisch werk vol uitdagingen.

Interim Manager als Asser ‘exportproduct’ in tijden van crisis, met als doel Corona er onder te krijgen. Dat vervult ons met gepaste trots natuurlijk..

Algemene markttrends

Zie je zelf trends in de markt?

Ik zie een trend van individualisering en ik vind het interessant hoe bedrijven hier mee om gaan. Voor steeds meer jongere werknemers is 40 uur in de week ergens werken niet meer zo aantrekkelijk. Ook zijn ze sneller bereid van werkgever te veranderen. Hoe kan je deze mensen dan toch boeien en binden?

Goed punt, wie het weet mag het zeggen?

Assen en de CCA

Wat is je binding met Assen? Hoe kom je bij de CCA en wat is je voordeel daarvan?

Assen is een goede mix van gemoedelijkheid en zakelijkheid. Ik woon hier nu 20 jaar heel prettig en zie me hier de rest van mijn leven wel blijven. Ik heb het goed naar mijn zin op mijn klus in Amsterdam, maar ik rijd altijd heel graag weer naar huis in Assen.

Toen ik ZZP er werd in 2017 werd het voor mij interessant om lid te worden van de CCA. Ik had nog geen groot netwerk en hierdoor kon ik contacten leggen in de zakelijke regio waardoor mijn netwerk zich uitbreidde. Dit was voor mij heel erg welkom! Als mijn klus er dadelijk na juni op zit, hoop ik de maandagavonden weer aan te kunnen haken bij de CCA bijeenkomsten.

Alleen al naam-technisch pas je bij ons Claas!

Wij als CCA zijn er trots op dat we iemand binnen de gelederen hebben die zich bezig houdt met het maken van een Corona-vaccin. Dat is uniek.

Succes nog even in Amsterdam, en we zien je graag weer in het noorden als je daar je plaatsing succesvol hebt afgerond!

Copyright © 2020 Commerciële Club Assen. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau