Leden vertellen

Wim Smits

Jollein

Vrijdag 23 april, kroop ging ik, Ger van Gerregelt, naar het bedrijvenpark Diepstroeten in Assen Zuid om daar een interview te doen voor onze rubriek “Leden vertellen” met Wim Smits, eigenaar van Jollein babyartikelen. Ik was verrast door de omvang van dit Assens bedrijf!

Jollein, een groot bedrijf in essentiële baby-artikelen, geboren, getogen en gevestigd te Assen..

Wim, kan je Jollein Smits kort voorstellen met een stukje historie en vertellen wat jullie nu doen?

Smits Assen is een familiebedrijf in babyartikelen. Mijn vader is hiermee in 1973 begonnen in Assen en begin jaren ’90 ben ik er bij gekomen omdat er mankracht nodig was. Het bedrijf heette toen nog alleen Smits, de naam Jollein is later ontstaan. Mijn vrouw kwam in de jaren ‘90 ook in het bedrijf werken en is nu mede eigenaar. In 2002 heb ik het van mijn vader overgenomen.

In 2010 hebben we Jollein ge-rebrand en dat heeft het merk een enorme boost gegeven.

Qua productgroepen is er weinig veranderd. Wij leverden vroeger ‘alles voor in en rondom het ledikantje’, en tegenwoordig noemen we dat de ‘Essentials’. Dus dat zijn de spullen die je echt nodig hebt als ouder en baby, de zogenaamde textiel-essentials. Daarom zijn wij hier ook bij gebleven omdat dit een constante handel is. De productgroepen zijn inmiddels wel uitgebreid met ‘nice-haves’ om het merk nog aantrekkelijker te maken.

Wij maken en leveren spullen die geschikt zijn van 0 tot 3 jaar. Maar het meest actief worden spullen bij ons verkocht tussen de 0 en 1½ jaar. Hierin zijn wij marktleider in Nederland.

Mooi dat dit essentiële Asser familiebedrijf zelf vele nieuwe families heeft weten te bedienen op baby-gebied, en dat nog heel lang zal blijven doen!


De herkomst en bestemming van deze vrolijke spulletjes..

Waar komen al deze baby-spulletjes vandaan en waar gaat het naar toe?

Wij ontwikkelen al onze producten helemaal zelf hier in Assen op onze afdeling ‘Development & Design’.

Als we samples hebben getest gaat het in productie in Azië en dan komt het meeste uiteindelijk weer uit bij ons in het magazijn op deze locatie. In Assen krijgen wij per jaar maar liefst ca. 250 containers babyspulletjes aangeleverd. Dan praat je dus over hele grote hoeveelheden, en daar zijn we uiteraard trots op. Vanuit hier worden alle orders gepakt en verpakt om geleverd te worden aan inmiddels 30 verschillende landen. Interessant om te weten, er is 1 grote klant waar de spullen rechtstreeks heen gaan en die wij niet zien, die zit in Dubai. Deze klant heeft 250 winkels verspreid over het Midden-Oosten.

Wij verkopen aan zowel groothandel als retail, maar ook via onze webshop. Dus of je nou Bol.com, Babyplanet, Babydump, Prenatal of Pure Joys bent en in bulk wil aankopen, of een jonge moeder die iets leuks en essentieels bij ons wil bestellen via de webshop, wij verzorgen dat allemaal. Maar onze grootste focus ligt dus op het leveren aan andere bedrijven in deze branche, B2B. (à niet Baby 2 Baby 😉).

Ontwikkeld in Assen voor de ontwikkeling van uw kind! Dat heeft wel wat voor de ouders uit deze regio toch? Shop lokaal..


Coronacrisis, goed voor slaapkamerpret en gezinsuitbreiding?

Merken jullie negatieve effecten van de Coronacrisis? Of profiteren jullie juist van het feit dat meer stellen vaker thuis zijn? 😉

Wij hebben totaal geen last van de Coronacrisis. We zijn vorig jaar zelfs explosief gegroeid met 50%, en dit jaar hebben we al een verdubbeling van de omzet in het eerste kwartaal. Dat staat grotendeels los van Corona want wij hebben een opschaling doorgevoerd in onze bedrijfsvoering. We hebben alles verder geprofessionaliseerd de laatste 2 jaar en dat heeft er voor gezorgd dat er een goede groei werd gehaald. Alles liep gewoon goed door, maar met extra sales power bereiken we nu zelfs nog meer groei.

Uiteraard zijn de omstandigheden voor ons gunstig geweest met al die mensen die thuis moesten werken en blijven, dat heeft voor een groei in kinderen gezorgd, dus ook meer verkoop..

Deze groei-ontwikkeling is heel erg positief, en het is ook gewoon heel erg leuk om te doen. Deze vooruitgang geeft een enorme kick en motiveert ons elke dag opnieuw. En goed is niet goed genoeg, want stilstand is achteruitgang. Het moet elk jaar beter en dat is een enorme drijfveer.

 Blij te horen dat dit Asser bedrijf sterker en groter wordt ondanks deze crisis. We kunnen een prachtige vergelijking trekken met de groei van een baby wat dat betreft..

Personeel met affiniteit voor baby’s

Wat voor mensen werken hier zoal?

Er werken ca. 35 mensen voor Jollein in Assen, en dat is een mix van jong en ervaren.

In de sales hebben wij de meest ervaren mensen werken, tussen de 35 en 50. En in de backoffice hebben we een mix van jonge moeders en vrouwen. Dat komt omdat de meeste van onze klanten uiteraard zelf jong zijn en dit het beste werkt op gebied van affiniteit en klantcontact.

Onlangs hebben we ook 2 ervaren salesmensen aangenomen voor onze tak in Duitsland waar we ons nu behoorlijk aan het profileren zijn. Een aantal grote Duitse platformen hebben ons benaderd en daar zijn we nu druk mee aan de gang.

In eerste instantie waren we niet zo gefocust op export, maar dat is wel veranderd de afgelopen tijd omdat daar gewoon veel kansen liggen.

Een prettige club mensen zo te horen, die zowel betrokken zijn bij de groei van ‘t bedrijf, als uw baby!

Invloed van social media

Maken jullie veel gebruik van social media?

Jazeker, vooral de laatste jaren doen we daar steeds meer mee en dat werkt ook erg goed. Onze doelgroep bestaat natuurlijk uit jonge mensen, en vooral jonge vrouwen en moeders. Deze bereik je heel goed met een platform als Instagram, waar we mooie foto’s van onze eigen spullen kunnen laten zien en promoten. Maar we hebben ook veel volgers op Facebook. We hebben een aparte afdeling binnen de marketing die zich hier mee bezighoudt, en hier zien we echt resultaat van.

Vind ik leuk! 👍🏻😃 

Lidmaatschap van de CCA

Hoe BEVALT het lidmaatschap van de CCA? 😊

We zijn een aantal jaren lid van de CCA. Dit is ontstaan vanuit een zakenrelatie die ons uitgenodigd heeft. Zakelijk gezien hebben wij geen grote connectie met Assen omdat we wereldwijd leveren. Maar je hebt elkaar wel gewoon eens nodig als ondernemers. En we vinden het uiteraard altijd een leuk idee dat sommige kinderen van mede CCA of JCCA leden in hun eerste levensfase opgroeien met onze spullen bestellen voor hun kids..

Verder vinden we het vooral leuk om lid te zijn. De CCA organiseert regelmatig interessante en gezellige evenementen voor de leden.. Altijd alles goed voor elkaar. 

Wim bedankt voor deze prettige kennismaking. Jullie hebben een mooi bedrijf met een imposant magazijn en dito voorraad. Succes verder met de groei en ontwikkeling van zowel jullie bedrijf als de kleine mensjes die jullie spullen dragen en gebruiken. Tot ziens!

Groeten, Commerciële Club Assen

Copyright © 2020 Commerciële Club Assen. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau