Leden vertellen

Nick van der Valk

Hotel van der Valk Assen

Woensdag 26 mei sloeg ik, Ger van Gerregelt, mijn reportervleugels uit richting het hotel / restaurant met die kleurig gesnavelde vogel op het dak. Hier had ik een afspraak voor een interview met eigenaar Nick van der Valk die de vestiging in Assen runt samen met zijn partner Sophie van Vliet. Voor CCA’s rubriek “Leden Vertellen” sprak ik Nick op het buitenterras van dit Asser familiehotel met 189 luxe kamers & suites en een gloednieuwe wellnessvleugel in de maak.. 

Nick van der Valk, 4e generatie van der Valk, eigenaar van Hotel Assen..

Nick, hoe ben je als van der Valk telg hier in Assen beland?

Ik kom uit Akersloot, en heb hiervoor in hotel Vianen gewerkt bij mijn oom, daarvoor in Enschede, Hengelo en ook nog in Almere bij mijn broer. Dit was een goede leerschool om zelf een hotel te runnen.

Ik kom uit een gezin van 7 kinderen waarvan een ieder zijn of haar eigen pad in ons bedrijf wilde bewandelen en ik had die wens zelf ook. Binnen onze familie wordt altijd gekeken waar iets vrij komt en wie dan klaar is om ergens te draaien, of wie er eerst nog onder de vleugels van een familielid komt als assistent-manager. Toen Assen vrij kwam kon ik mijn wens eindelijk vervullen en koos ik dit hotel. Na jaren lang meegedraaid te hebben in diverse hotels met familieleden was ik daar klaar voor.

Zo vaders zo zoons, zo ooms zo neven..

Voor ieder kind bouwen we een hotel..

Hoe is de dynastie ontstaan en zijn er genoeg nieuwe familieleden om alle hotels te runnen?

Mijn overgrootopa zei dat hij voor elk (klein)kind een van der Valk wilde bouwen. Nou, hij kreeg er toen 10 dus daar is het begonnen. Mijn opa Arie en zijn broer Gerrit van der Valk waren daarna de pioniers van ‘t bedrijf nadat ze in Amerika het motelconcept hadden ontdekt. Of er genoeg familieleden zijn is een terechte vraag en daar maken we ons soms wel zorgen om. We zijn nog steeds nieuwe hotels aan het bouwen, en je moet het ook maar willen. Gelukkig willen de meeste familieleden het en vinden ze de horeca leuk. In principe zijn er genoeg hotels voor de neven en nichten die in de zaak willen mochten ze die ambitie hebben. De filosofie blijft, voor ieder kind bouwen we een hotel.

Een hotelfamilie waar je al generaties lang op kan bouwen!

Voetbal versus gezelligheid; van talent voor de bal naar talent voor de horeca..

Je bent talentvol voetballer geweest tot en met je jeugd? Vertel!

Ik heb tot mijn 18e vrij hoog gevoetbald tot en met de eerste divisie voor A junioren. Ik ben daarna naar FC Groningen gegaan en heb daar uiteindelijk het eerste elftal niet gehaald. Het was ook niet meer te combineren met mijn ambitie om in de voetsporen van mijn familie te treden.

Na wat andere amateurclubs in het land en zo’n 13 jaar verder voetbal ik alleen nog recreatief, hier in de buurt bij LEO Loon in het derde. Het gaat me nu meer om de gezelligheid en de sfeer, eigenlijk hetzelfde als wat ik hier in ons bedrijf nastreef.

Een balletje kan leuk rollen! En je scoort normaal op zondag alsnog vrij hoog, maar dan met de buffetten toch? 😉

Een import-Drent met gevoel voor de omgeving..

Bevalt het hier en blijf je hier voorlopig in Assen, of kan het zijn dat je al gauw weer ergens anders naar toe vliegt als manager?

Het bevalt me zeker in Assen, al heb ik natuurlijk wel een moeilijke start sinds mijn aantreden in juni vorig jaar door de Coronacrisis. Het grappige is dat ik hier in de periode dat ik in Groningen voetbalde nog geen huis had, en hier in dit hotel verbleef een paar weken. Dus in dat opzicht is mijn cirkel nu rond!

Op een gegeven moment wil en moet je wel ergens settelen. Ik ben nu 30 en ook net vader geworden. Ik voel me hier goed en denk dat ik hier wel een tijd blijf. Maar soms komt er in ons bedrijf iets op je pad waar je geen nee tegen kan zeggen, dus ik sluit niks uit voor de toekomst.

Ik heb hier ook mijn broertje in de buurt in hotel Spier en dat vind ik fijn. Hij is iemand die lokaal ook de taal spreekt en met wie ik af en toe goed kan sparren.

Blijven lijkt ons ook het beste Nick, zo houden we de gastvrije ervaring binnen onze gelederen..

Hotelier binnen de van der Valk groep..

Wat is het mooiste en leukste aan je vak?

Het tastbare van het werk, ik kan elke dag tussen de mensen zijn. Dat toegankelijke vind ik heel erg fijn en zo krijg je ook mee wat er speelt. Ik ben graag op de werkvloer en zit niet verstopt op kantoor, dat vind ik prettig. Ik ben op deze manier bereikbaar voor zowel gasten als personeel. En als het druk is help ik zelf ook graag mee in de bediening bijvoorbeeld. Met mensen werken blijft het leukst.

Klinkt ongereserveerd en zo vrij als een vogel..

Een nieuwe luxe wellness-VLEUGEL

Je bent een wellnesscentrum aan het bouwen! Vertel, wanneer kunnen we komen stomen? 😊

De nieuwe wellness is in de maak en komt in een aparte vleugel aan de boskant van ons gebouw, deze hopen we in augustus te kunnen openen als alles mee zit. We hebben dan een groot zwembad, 4 sauna’s, sneeuwdouche, stoomcabines, rustruimte, wellnesstuin, fitnesscentrum en 4 behandelkamers. Deze laatste zijn verhuurd aan LOFF wellnesscentrum Assen waar we een prettige samenwerking mee verwachten. Ze zijn laagdrempelig en toch heel professioneel, het contact voelde gelijk goed.

Onze wellness is voor iedereen toegankelijk, je hoeft dus geen gast van het hotel te zijn.

We zijn hiernaast ook nog bezig met de renovatie van 2 suites in onze suitevleugel.

Wij zijn nieuwsgierig naar het resultaat. Misschien een leuk idee om de CCA leden de openingsprimeur te geven? Houdt dit relaxte idee anders maar even warm..

De Coronacrisis..

Tja, de onvermijdelijke vraag, hoe slaan jullie je door de Coronacrisis en is het einde in zicht?

Ik ben hier gekomen in het begin van de crisis en we zagen op een moment onze omzet 90% terugvallen eind vorig jaar. Ik vond dat vreselijk omdat het ons eerste jaar was. Je wilt je graag onderscheiden en laten zien wat je waard bent. Het was ontzettend behelpen, we konden niet de service bieden die we normaal in onze restaurants kunnen bieden.

Voor de crisis hadden we 160 personeelsleden in dienst, nu nog ca. 100, maar we hopen weer op ons oude niveau te komen als alles weer open mag binnenkort. We zijn weer langzaam aan het opschalen.

Vorig jaar moesten we vanaf 8 december dicht. We zijn toen een samenwerking aan gegaan met restaurant Bij Jaap in Assen. De hotelgasten waren bij ons, en ze aten bij Jaap. Dat was toen een leuk concept om in de Coronatijd creatief te zoeken naar een samenwerking wat wel mocht en waarin we elkaar lokaal konden versterken.

Het restaurant is een afhaalrestaurant geworden. We hebben zelfs tafeltjes op de kamers gezet zodat onze gasten fatsoenlijk op hun kamer kunnen eten. We zijn in de lockdown-periode nooit helemaal dicht geweest, we hadden altijd wel een aantal kamers bezet voor noodzakelijke, met name zakelijke boekingen. Nu mogen we ook weer open zijn voor reguliere gasten en dit merken we dan ook gelijk met een goede bezetting. Na 5 juni mag ons restaurant weer beperkt open dus dat is een goed begin.

We hebben in 2020 alsnog prachtige records gehad in de mooie zomer, ondanks het wegvallen van het festivalseizoen met daarmee uiteraard ook de TT week. Maar Nederlanders gingen toen wel massaal in eigen land op vakantie en denken dan wel vaak aan van der Valk wat een mooi compliment is. Hopelijk kiezen dit jaar weer veel Nederlanders voor vakantie in eigen land.

Goed te horen dat personeel weer terug kan komen. Wij zijn er van overtuigd dat de mensen jullie nog weten te vinden en hier neer zullen strijken voor de oude vertrouwde EN nieuwe kwaliteit.

Lidmaatschap CCA

Sinds wanneer ben je lid van de Commerciële Club Assen, en wat is je band met deze club?

We zijn voorgesteld als nieuwe leden in 2020 op de Pand17 Beachborrel. Ik vind het belangrijk om als Asser ondernemer regionaal actieve contacten te onderhouden met andere ondernemers. We proberen veel producten en diensten lokaal te betrekken, en dan is lid zijn van de CCA gewoon erg nuttig.

Handig om een hotelier in de gelederen te hebben, altijd handig voor stay-over feestjes en partijen..

Van der Valk Assen; groen, toonaangevend, veelzijdig en ondernemend..

Wat zijn de nieuwste trends en ontwikkelingen bij jullie?

We halen steeds meer voedsel uit onze eigen moestuin en fruitbomen ietsje verderop aan de rand van het bos. En we werken met zonnepanelen voor duurzame energie. Daarnaast gaan we ook duurzaam om met de inkoop en het gebruik van ons meubilair en gebruiksartikelen. De bouw van onze wellness is daar een goed voorbeeld van.

Op gebied van innovatie maken we steeds meer gebruik van Easy Check-In met een smart key via je mobiel. Gasten hoeven op deze manier niet meer eerst langs de receptie, maar kunnen middels een app inchecken en hun kamerdeur ontgrendelen. Wij gaan mee met de laatste technieken op dat gebied.

Bestellen gaat nu vaak via een QR code, dat is niet gezellig maar op dit moment wel praktisch.

Eigen kweek maakt gebruik van eigen kweek. Qua innovatie kunnen we ook trots zijn op ons Asser van der Valk hotel.

Bedankt voor je tijd Nick. We wensen jullie uiteraard weer veel klandizie en graag tot ziens in het hotel, het restaurant, de ter-Assen, OF de wellness uiteraard..

We hopen dat iedereen er binnenkort weer naar TOEKAN! 😉

Copyright © 2020 Commerciële Club Assen. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau