Leden vertellen

Jan Tammeling

CJ2 Hosting

Inleiding..
Maandag 31 januari bracht ik, Ger van Gerregelt, een bezoek aan CJ2 Hosting in de televisietoren in Hoogersmilde, alwaar ze een torenhoog datacentrum hebben. Ik had een afspraak met Jan Tammeling. Ik sprak hem in de datatoren, zoals ze het zelf noemen..

Met CJ2 naar de top..
Jan, waar zijn we nu? En wat is deze mooie locatie voor jullie?

We zitten nu in de CJ2 datatoren in Hoogersmilde wat 1 van onze 4 locaties is. Ons hoofdkantoor staat op het Zernikecomplex in Groningen, waar tegenover ook ons QTS datahotel staat. En we hebben nog onze North-C locatie in Westpoort Groningen. Daar zal ik zo nog wat meer over uitleggen.

In dit “Zendstation Smilde” kon CJ2 in 2015 terecht om een groot aantal verdiepingen te huren als datacenterlocatie. Sinds 2015 heet het dus ook officieel de CJ2 datatoren, en daar zijn we trots op.

We hebben goede afspraken met Cellnex die deze toren beheert. De zendtoren is al sinds eind jaren 50 in gebruik en wordt nog steeds gebruikt voor TV (Digitenne) & radiozenders (ook DAB), maar ook voor mobiele telefonie en straalverbindingen, wat het een uniek object maakt.

Voor ons is het een hele praktische plek met de juiste voorzieningen en veel ruimte. En het is een schitterende locatie met een fantastisch en spectaculair uitzicht natuurlijk. We leiden hier ook regelmatig klanten of prospects van ons rond. We merken dat mensen lokale en soms emotionele binding hebben met deze toren en er daarom voor kiezen om hier te zitten met hun IT-apparatuur. Het is leuk als je deze mensen dan kan laten zien waar de apparatuur staat en hoe alles werkt voor ze. 

Je moet in elk geval geen hoogtevrees hebben als je hier wilt werken of op bezoek komt!

  • Het ontstaan en bestaan van CJ2..

Kan je het bedrijf nog even verder voorstellen? Wanneer gingen de eerste 0’tjes en 1’tjes door de kabels? 

CJ2 Hosting B.V. is in 2002 opgericht in Groningen en we bestaan dit jaar dus al 20 jaar. Het bedrijf is in die tijd uitgegroeid tot één van de grootste ISP/hosting-bedrijven van Noord-Nederland. We hebben een hecht team met 17 werknemers, voor het grootste deel bestaande uit ICT techneuten. Verder hebben wij een afdeling sales en marketing waar ik zelf werk, een afdeling finance, een afdeling security en we hebben uiteraard een grote supportafdeling in ons hoofdkantoor.

We zijn een datacenterbedrijf en we leveren datacenterdiensten. Onze core business begint bij het leveren van een of meerdere VPS’en (Virtual Private Servers) waarop je websites of online applicaties kan hosten of bijvoorbeeld een digitale werkplek-omgeving, maar men kan ook kiezen voor een of meerdere dedicated servers die door ons beheerd en ge-support worden of eigen apparatuur plaatsen in onze computerracks.

Omdat we al 20 jaar in dit werkveld zitten zijn we een hele betrouwbare partij en zo ervaren onze klanten dat ook. Vanaf het moment dat internet echt opkwam zijn wij al actief. Dat zorgt er voor dat we veel ervaring hebben en elke keer midden in de materie zitten. Wij groeien net zo hard mee.

Jullie hebben al lang bewezen een blijvertje te zijn in deze onmisbare business. CJ2 is een hele betrouwbare partij met een frisse jonge uitstraling en 24/7 dienstverlening.. 

  • De diensten van CJ2..

Kan je een aantal voorbeelden geven van deze diensten?

In de basis leveren we eigenlijk beveiligde online beschikbaarheid en ontzorging. Dat doen we door zo veel mogelijk onderdelen zogenaamde ‘redundantie’ inbouwen. Dat wil zeggen dat we nagenoeg alles dubbel uitgevoerd hebben waardoor uitval wordt voorkomen. Denk daarbij aan energie, koeling, internet aansluiting maar ook aan dubbel uitgevoerde serverparken. Onze corebusiness bestaat eigenlijk uit 2 delen:

1. Het leveren en beheren van server- en opslagcapaciteit. Dit kan een of meerdere virtuele servers zijn of complete hardware omgevingen, tot en met Operating System (Windows en/of open source) en eventueel een controlpanel.

2. Het leveren van ruimte waar klanten hun eigen apparatuur kunnen plaatsen en ook zelf het beheer doen van deze hardware. Vanaf ruimte voor 1 server of NAS tot aan een eigen zaal.

Voor beide vormen leveren wij de internet voorziening, de energie, de koeling en de fysieke beveiliging van de apparatuur. Indien wij de hardware leveren en beheren voor de klant komt daar ook het beheer van de (virtuele) server(s) bij. 

Qua voorbeelden waar klanten onze diensten voor gebruiken kun je dan denken aan:

  • Complete werkplekomgevingen
  • Webwinkels (bv voor kerstpakketten of online bestellen van een fotoboek)
  • De complete IT omgeving van een advocatenkantoor of verzekeringsmaatschappij
  • De webwinkel van een telefoon en telefonie abonnementen aanbieder

Applicaties zoals de zwemscore applicatie die in veel zwemscholen wordt gebruikt voor o.a. het bijhouden van de voortgang van zwemlessen.

We maken gebruik van meerdere datacenter locaties. Hierdoor kan de klant ook kiezen om zijn apparatuur over meerdere locaties te verdelen en daarmee de kans op (langdurige) uitval verder te verkleinen, hoewel die al minimaal is. Tevens kan één van de andere locaties worden gebruikt om de backup op te slaan. Wij  maken zelf ook gebruik van deze mogelijkheid, zodat data van een klant altijd op minimaal 2 locaties beschikbaar is.

Alles is erop gericht om de klant online te houden.

Ik vind het knap dat jullie zoveel data en processen kunnen managen! Kwestie van de knop omzetten? Over altijd online zijn gesproken..

  • Klanten van alle kanten! Van overheid tot eenmanszaak, en van €25,- tot €25.000,- per maand..

Jullie hebben veel diverse klanten. Kan je jullie doelgroep specificeren en een aantal klanten noemen?

Ons klantenbestand is inderdaad heel divers maar gericht op business tot business. We leveren onze diensten zowel aan grote als aan kleinere bedrijven en ZZP’ers. We hebben klanten binnen diverse overheidsdiensten, maar we leveren bijvoorbeeld ook grote dataservers voor beveiligingsbedrijven die 24 uur per dag camera’s hebben draaien op locaties. Hier komt een enorme hoeveelheid opslag bij kijken natuurlijk. Mensen willen content en data graag lang kunnen bewaren en gooien dit niet zo maar meer weg. Hier zijn wij op ingericht en dit kunnen wij goed verzorgen.

De laatste jaren is cryptocurrency en het minen hiervan helemaal hot. Dus hebben we ook steeds meer miningapparatuur van klanten in onze ruimtes staan. Naast B2B leveren we ook aan consumenten, maar dit is een kleinere groep. En we hebben een aantal bekende klanten zoals Autogroep Century, de ANWB en Belsimpel waar we natuurlijk erg blij mee zijn. Het zegt iets over onze betrouwbaarheid en service. 

Kijk, dat zijn nog eens andere cijfers dan alleen nulletjes en eentjes. Het zou leuk zijn om te weten hoeveel Cryptovaluta al gegenereerd is door jullie machines! 

  • De Coronacrisis..

Heeft de Coronacrisis invloed op jullie?

Eigenlijk niet. Online verkeer is er alleen maar door gegroeid en dat hebben we wel gemerkt natuurlijk. Het is een stabiele business die niet erg afhankelijk is van fysiek contact. Bij ons zijn wel meer collega’s vanuit huis gaan werken, dat heeft er voor gezorgd dat we overleggen en klantcontact meer via videoverbindingen doen. 

Dit is ook wel eens lekker om te horen..

  • Het lidmaatschap van de CCA; Goed voor het beste NETWERK in de regio..

Wat is jullie band met de CCA en wat verwachten jullie van het lidmaatschap?

We wilden sowieso graag bij een paar businessclubs zitten omdat dat goed kan zijn voor onze sales. En we wilden ons netwerk uitbreiden in Drenthe, vandaar ook de keuze voor deze toren die goed bekend staat. Zo kwam de CCA op ons pad en dit is ook een logische stap. In Groningen zijn we al lid van meerdere business- clubs zoals bijvoorbeeld Martini Business. Ons hoofddoel is connecties maken en naamsbekendheid opbouwen om nog meer bekend te worden in deze regio. En we vinden het leuk dat we in ons jubileumjaar meer met de CCA gaan doen! We gaan er zelf ook nog aandacht aan besteden uiteraard. 

Ja, je kan als hostingbedrijf natuurlijk niet achterblijven in echt netwerken. En wij vinden het als CCA leuk dat we jullie in dit geval kunnen ‘hosten’, op onze komende events! 

  • Met CJ2 naar een beter klimaat..

Je hebt nog een paar positieve weetjes voor ons aangaande het milieu? 

Ja! Wij zijn ook erg begaan met het milieu. We kijken op allerlei vlakken hoe we zaken zo duurzaam mogelijk kunnen doen en kijken hier ook naar bij onze leveranciers keuzes. Zo is alle energie die wij voor onze data diensten gebruiken groene energie en CO2 neutraal. Via één van onze datacenters zijn we een grote warmteleverancier geworden van het project WarmteStad. Via hun mooie systeem zorgen we er voor dat alle restwarmte terug geleverd wordt aan huishoudens in de stad Groningen. Super duurzaam! Een van onze klanten is een vastgoed maatschappij die op deze manier met de warmte van zijn servers (een deel) van de door hun verhuurde woningen kan verwarmen. Een mooi voorbeeld van circulaire economie.

Ik krijg er letterlijk energie van!

Erg leuk en indrukwekkend om eens achter de schermen van een hostingbedrijf als CJ2 te mogen kijken. En we zijn uiteraard blij met jullie lidmaatschap en daarmee een stuk kennis over al deze digitale zaken. Zowel van jullie als onze kant is en blijft netwerken het belangrijkst.

Bedankt voor alle info en de rondleidingen Jan!

Met verbindende digitale groeten en knipperende ledjes,

Commerciële Club Assen

Copyright © 2020 Commerciële Club Assen. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau