Leden vertellen

Auke Doornbosch

REIN Advocaten en Adviseurs Assen

Inleiding

Op 24 april bracht ik, Ger van Gerregelt, een bezoek aan Auke Doornbosch, partner in REIN Advocaten en Adviseurs Assen.

Advocaat Auke Doornbosch, CCA lid van het 2e uur
Voor de 2e keer in 2 jaar zit ik in het futuristisch ogende Kantoor Zwedenlaan, dit keer op de 4e verdieping. Eerder zat ik bij Veldsink en de Witte op de begane grond. Ik bezocht Assenaar Auke Doornbosch, advocaat en partner van REIN Advocaten en Adviseurs en al sinds 1991 trouw lid van de CCA. Na 32 jaar wordt het wel eens een keer tijd voor een interview met deze vakman pur sang en graag gezien lid van verdienste.

Auke zit al bij de CCA sinds deze begin jaren ‘90 een andere koers ging varen en zich nog meer op Asser ondernemers ging richten ipv vertegenwoordigers van diverse bedrijven en instanties. Vandaar dat we Auke met RECHT een (prominent) lid van het 2e uur mogen noemen. 

Het ontstaan van REIN Advocaten en Adviseurs
REIN is de voortzetting van een kantoor wat een tijd lang Geene, Doornbosch en De Willigen heeft geheten, daarvoor heette het kantoor Geene CS Advocaten en daar ben ik in 1991 begonnen. In 2011 is de naam veranderd in REIN en ik zit dus mijn hele carrière als advocaat al in deze maatschap. Die heeft ook altijd al in Assen gezeten en we zijn dan ook een echt Assens kantoor van oorsprong en één van de grootste in de regio. We proberen in Assen daarom ook zo zichtbaar mogelijk te zijn zodat ondernemers ons hier kunnen vinden. Maar we hebben ook veel klanten buiten Assen. In 2018 en 2021 zijn we uitgebreid naar Groningen en Emmen, hebben we 34 personeelsleden en zijn er vijf partners.

Jullie zijn lekker aan het uitbreiden Auke! Ik zie jullie regelmatig op het grote scherm aan de A28 en jullie website ziet er ook zeer professioneel en modern uit.

De levensloop van een advocaat met militaire vorming
Ik woon in Assen, ben sinds 1991 advocaat en heb rechten gestudeerd in Groningen. Mijn eerste deel van de studie heb ik tot en met 1987 gedaan. Daarna kwam ik in 1988 op voor militaire dienst. Ik ben van 88-1 en in juni van dat jaar ben ik naar Seedorf gegaan om op te komen voor mijn nummer. Ik werd pelotonscommandant van een 120mm mortierpeloton van BLJ, Bataljons Limburgse Jagers. Ik heb hier 16 maanden gediend. Ik heb oefening Donderslag nog gedaan waarin het hele bataljon werd gemobiliseerd. Mooie tijden! In 1989 ben ik verdergegaan met mijn studie en heb deze in 1991 afgerond.

Ik had als stagiair in mijn studietijd al meegedraaid op het kantoor van Geene CS. Na mijn studie kon ik hier komen werken als medewerker en in 1996 ben ik als partner in de maatschap gekomen.

Ik zit hier al mijn hele werkende leven en er zijn nog een aantal mensen die hier ook vanaf het begin al zaten zoals mijn collega’s Ritha Kruijer en Gerrit Raaben.

Een leven lang advocaat met een encyclopedie aan ervaring. Fijn om binnen de CCA-gelederen te hebben.
En het feit dat je nog bent opgekomen voor je nummer doet mijn groene hart sneller kloppen!

Het profiel van REIN
Wij richten ons vooral op ondernemers in het MKB. Wij behandelen elk probleem voor ondernemers, dan wel voorkomen van problemen of juist adviseren in de mogelijkheden die er liggen voor ondernemers op juridisch gebied. Er hoeft dus niet altijd een probleem te zijn, vaak is het ook advies geven op juridische vragen. Door een breed pakket aan diensten aan te bieden, fiscaal, financieel en juridisch, kunnen wij een groot aantal ondernemers bedienen.

Als je procedures voor de rechtbank doet is dat heel veel papierwerk. Er is hooguit 1 keer een mondelinge behandeling van een paar uur en de rest zit hem in het lezen en behandelen van de dossiers. Ik zit daarom zelf, in tegenstelling wat veel mensen denken, vaak maar 1 keer per maand in een rechtbank en dus het meeste op kantoor of bij een klant.

Ik heb de stapels papier op je kantoor gezien Auke en was onder de indruk van de hoeveelheid dossiers die overal lag. Je kan er een muur van bouwen! Respect dat je dat allemaal uit elkaar kan houden.

De binnenkant van de sinaasappel of alleen de schil?
We proberen de klant altijd verder te helpen. We denken daarom ook niet in zaken maar in oplossingen.

En vaak is de oplossing helemaal niet procederen, maar nog eens met elkaar om de tafel gaan. We stellen daarom ook eerst een hoop vragen aan klanten. Heb je er wel eens over nagedacht om het anders te doen? Waarom is het eigenlijk een probleem? Heb je elkaar wel goed begrepen? Heb je elkaar al eens gebeld?

Neem als voorbeeld de sinaasappel. Beiden denken dat de tegenpartij hun handel wil, maar 1 partij wil alleen de schil en de ander alleen de binnenkant. Dan is er dus geen probleem, je hebt gewoon helemaal geen issue maar je hebt elkaar verkeerd begrepen. Wat daarom heel belangrijk is, is dat je geen aannames moet doen. Dat gaat altijd fout. Vraag door en vraag na.

Het leuke aan het werk is dat we inzicht krijgen in vele bedrijfsprocessen en ondernemers kunnen helpen zodat ze verder kunnen met hun bedrijf. Wij mogen bij iedereen in de keuken kijken en het is dus heel erg gevarieerd werk. Zo kom ik bijvoorbeeld in tal van sectoren zoals de bouwsector, scheepsbouw maar ook uitvinders en boekenschrijvers. Er zijn elke dag uitdagingen voor ondernemers en dus is er elke dag werk!

Van geschil tot sinaasappelschil. Hoe simpel kan recht soms zijn?

Deze theorie kan eveneens opgaan met een banaan, en we weten nu ook hoe we die recht kunnen krijgen. 

Auke’s historie bij de CCA
Ik ben al sinds 1991 lid van toen nog het Commercieel Centrum Assen, en tussen 2000 en 2006 was ik secretaris. Dat vonden ze gezien mijn werk maar ook leeftijd toen een goede en verjongende zet. De wat oudere leden en liefhebbers onder ons kennen mogelijk nog mijn jaarverslagen van toen.

De CCA had in mijn beginjaren nog 200-300 leden maar dat kwam met name door de hoeveelheid aanwezige accountmanagers van met name banken en uitzendbureaus. Deze groep gelegenheidsleden kwamen eigenlijk alleen voor de ‘visitekaartjesjacht’ die ze dan de dag er na konden overleggen aan hun chef. Dat is nu niet meer zo en daarom zijn we ook een stuk kleiner geworden. Ik heb in die tijd een grote verandering meegemaakt in leden. Vroeger had je veel prominente leden onder de grote maakbedrijven op het industrieterREIN. Daar is het ook ontstaan in de jaren 60. Nu is dat veel meer gemengd.

Ik kom eigenlijk altijd omdat ik vind dat als je lid bent je ook je neus moet laten zien. Ik wil graag iets terug stoppen in de omgeving en dat doe je door in dit soort netwerken te zitten.

Ik kan me de afgelopen 2,5 jaar dat ik lid ben en verslag doe geen event herinneren dat je er niet bij was Auke. Ik heb je eigenlijk altijd wel op een foto staan 😊. Goed dat je er altijd bent!

Bezigheden na werktijd
Ik heb 1 grote hobby en dat is bootje varen op de Waddenzee. Dat doe ik heel graag in mijn eentje, dan kan ik helemaal tot rust komen en mijn hoofd even leegmaken. Ik heb ook nog een motorfiets waar ik graag op tour. Daarnaast train ik al jaren 2x in de week bij Sport en Voeding, wat nu het Gezondheidsgilde heet. Samen met Niels van het Gezondheidsgilde heb ik een leiderschapscursus gedaan op een zaterdag met diverse persoonlijke leiderschapsvaardigheden. Beginnen bij jezelf, je eigen grenzen opzoeken en meer. Het middaggedeelte van deze cursus was gericht op ademhalingstechnieken en daarna een ijsbadsessie. Het is een hele ervaring. Het is niet lekker, maar als je een tijdje blijft zitten gaat het wennen.

Deze sessie werd begeleid door zijn partner en mede-vennoot Suzanne Wit en haar vader Klaas. Hij is kapitein der mariniers (BD) van wie ze dit soort zaken heeft meegekregen. Hij begeleidt ook veteranen met PTS die bij CCA medelid Mirjam Marnelle in de opvang in Eelde zitten bij Zorggroep Perspectief.

Totaalmens en pragmatische topper in de advocatuur met grensverleggende ervaring!

Bedankt voor het interview Auke en veel plezier op de Waddenzee. Geniet er van!

Afsluitend
REIN is een succesvolle mix van advocaten en adviseurs in Assen, Groningen en Emmen. Met advocaten, (financieel/fiscaal) adviseurs, fiscalisten, juristen en gepassioneerd ondersteunend personeel staan wij iedere dag klaar voor zakelijke klanten en particulieren. Om je écht verder te helpen.

Copyright © 2020 Commerciële Club Assen. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau