• Online nieuwjaarsbijeenkomst met Annemarie van Gaal

    Online nieuwjaarsbijeenkomst
    met Annemarie van Gaal

    "Is dat wat ik doe, de enige manier om het te doen? "

Daar waar ons laatste event, de XXL Kerst Drive Thru, op de valreep doorgang kon vinden, moesten ook wij als bestuur, er nu aan geloven. Een lege Kolk, geen fysiek publiek, CCA ‘goes webinar’ en wel met topondernemer en zakenvrouw Annemarie van Gaal!

Annemarie sprak in de Rabo-zaal van De Nieuwe Kolk over lessen die we kunnen leren vanuit crisismomenten. Met haar aan tafel zaten onze voorzitter Geertje Dam als ‘chat-moderator’, bestuurslid Peter van der Linde als presentator, en Monique Huizenga van Niquell als uitgekozen lid van de CCA. Meer dan 100 mensen (47 Leden vanuit de Business Club DNK en 66 CCA leden) haakten aan!

Het thema van Annemarie haar lezing: ‘Welke (financiële) lessen zijn er te leren vanuit crisissituaties’.

Iedereen kon via de chat vragen stellen die gaandeweg de livestream werden verzameld en besproken. Het online event werd prachtig muzikaal omlijst door de 23-jarige Winschoter Lars Koehoorn, die vorig jaar nog meedeed aan The Voice of Holland.

Foto disclaimer

Helaas kon Harm Bellinga onze huisfotograaf i.v.m. de Corona maatregelen, niet aanwezig zijn in de zaal om foto’s te maken van ons online evenement. We hebben ons dus moeten behelpen met foto’s van telefoons, selfies en screenshots van de uitzending.

Simon Smidt van Hungry Heroes schrijft: “Mooi initiatief en goed te volgen via de laptop”.

CCA comment: Bedankt Simon, hopelijk heb je er wat aan gehad voor 2021? Moge je veel hongerige helden kunnen voeden met deze inspiratie!

Levi Vandenberg van Drentse Schatten (had reclametijd ingekocht bij de CCA..😉) schrijft: “Weten jullie ook waar er een Drentse schat verstopt ligt?”

CCA comment: Bij Annemarie en Monique in de auto!

Diana Gorter van Werkplein Drentsche Aa zit met haar dochter te kijken en schrijft: “Jong geleerd is oud gedaan!”.

CCA comment: Mooi dat je op deze manier je kind betrekt bij ons CCA livestream Diana. Leuk om tevens een ‘leerplein’ te zijn voor je dochter!

Rogier Werkhoven schrijft: “Leuke materie 👍🏻”.

CCA comment: Zeker weten Rogier, hopelijk kan je er wat mee in de autobranche.

George Wesseling, RTV Drenthe

CCA comment: Kijk, dit is een gezellige setting. Samen met de vrouw een keer wat anders kijken qua regionale TV 😊. Lekker met een biertje en een kleedje, wat een sfeervol en huiselijk tafereel!

Hester Rijk van de Gemeente Assen

CCA comment: Bedankt voor het maken van de selfie, goed om te zien dat de Gemeente Assen weer vertegenwoordigd was!

Karin Wassen van The Yellow Brick Road schrijft: “Inspirerende gesprekken van beide gasten en een geslaagd 1e online-activiteit voor de CCA”.

CCA comment: Het waren inderdaad twee toppers! Hopelijk heeft Annemarie je vraag over de positie van de banken anno nu voldoende beantwoord?

Ludo Mennes van Rabobank Assen

CCA comment: Niet op de bank zo te zien.. Maar wel aandachtig aan het luisteren met koptelefoon op. Top!

Jan Anne Bouma van Sligro Assen

CCA comment: Nog op de zaak zo te zien, waar anders ook harde werker!

Gijs Vermeer van Rabobank Assen

CCA comment: Onze secretaris had ook een dubbele setup draaien thuis zo te zien. Multitasker!

Lars Koehoorn bracht akoestisch een drietal prachtige nummers ten gehore op de trap van de Rabo zaal.

“Love Runs Out” van OneRepublic, “Deze Afstand” (zelf geschreven) en “Soldier On van Direct”.
De meest treffende was wel “Deze afstand”, met de zin “Deze afstand brengt ons dichter bij elkaar”.

“We gingen in 2020 van hollen naar stilstaan binnen een week”.. vertelt Monique Huizenga aan tafel.

Ondernemend als ze is, verlegde ze haar focus en richtte zich op grootschalige interactieve online events, waarin ze nog steeds blijft zoeken, ontdekken en finetunen.
Ze komt tot de conclusie dat communiceren met iedereen nu belangrijker is dan ooit.

Annemarie van Gaal bij de CCA

Annemarie verheugde zich op de 200km van Amsterdam naar Assen omdat ze zin had ons te spreken en mee te doen aan deze livestream. Ze deelt graag haar ervaringen om ondernemers te motiveren en inspireren, op zo’n manier dat ze er direct iets mee kunnen doen.

Ze begon het gesprek door aan te geven dat een crisis als deze ook altijd kansen biedt! Wel merkte ze op dat veel ondernemers door de stress van de crisis niet meer zo goed creatief kunnen nadenken.

Annemarie gaf ons een aantal interessante praktijkvoorbeelden uit haar imposante carrière, in zowel binnen- als buitenland. Vooral haar periode als uitgever van meerdere bekende bladen in Rusland was het meest leerzaam en uitdagend. Hier horen we dat Annemarie haar wijsheid niet uit de standaard economieboeken haalt...

Annemarie van Gaal is het praktijkvoorbeeld van een ondernemer die het met enkel een middelbare schoolopleiding het schopte tot succesvol ondernemer en investeerder. Dit heeft ze gedaan door altijd te kijken en luisteren naar de markt en zich vooral niet aan de geijkte wetten en paden te houden.

Daarom is ze vaak ook wars van de ouderwetse en conservatievere leer van grotere bedrijven en multinationals, die ze de eerste categorie (oude) ondernemers noemt. Ze rekent zichzelf tot de tweede categorie ondernemers, een groep die niet volgens het boekje werkt of afwacht wat de branche-rapporten en onderzoeken uitwijzen. Categorie twee past zich aan en luister naar de markt!

De Rubik's Cube methode
Om tot bepaalde zakelijke inzichten te komen vertelt Annemarie ons dat ze ‘Rubik’s Cube’ inzet. Bij elke draai van de kubus neemt ze een scenario door net zo lang tot er een oplossing is! Soms moet ze ook haar gedachten even verzetten om iets te overdenken en gaat ze het liefste een stuk wandelen of bijvoorbeeld strijken. Komen oplossingen of ideeën die dag niet, dan vaak wat later in de week wel.

Het voorbeeld over haar tassenbedrijf, was erg inspirerend. In plaats van de standaard verkoopformule toe te passen waarin kostprijs en marge worden samengevoegd, liet Annemarie mensen uit de tassenwereld zelf de prijs bepalen door aan te geven wat zij ervoor over hadden. Die keuzes die de mensen uit markt maakten werden dan ook gevolgd, bij het wel of niet in productie nemen.

Haar meest interessante businesscase vond ze een korte tijd geleden, toen ze een jonge meid van 23 trof die in een dorp van 1700 inwoners een nieuwbouwplan had om haar bakkerij en supermarkt te integreren. Geen van de instituten zoals banken en zelf gemeente geloofde dat in een dorp van 1700 mensen dit succesvol zou kunnen worden. Ze bewees hun ongelijk en financierde op een alternatieve wijze de nieuwbouw. Haar concept? Op een zeer succesvolle manier verhuurde ze de schappen aan lokale ondernemers die daar hun producten in konden zetten. Zelf berekende ze dan 25% van de verkoopprijs, haar concept liep als een trekker! Op deze wijze versterkte ze de band met lokale ondernemers en producten uit de streek en kwam men van heinde en ver naar haar supermarkt. Het levende voorbeeld van een ondernemer die met creativiteit snel tot levende en groeiende business kan komen, ook als gevestigde anderen er niet in geloven.

Terugkijken?

Heb je de uitzending gemist of wil je hem nogmaals helemaal terugkijken? Dat kan! Klik dan op onderstaande link.

Annemarie van Gaal is één van de meest succesvolle en bekendste zakenvrouwen van Nederland. Zij is ondernemer, auteur, tv-persoonlijkheid en investeerder in binnen- en buitenland. Annemarie weet haar publiek te verrassen met bijzondere invalshoeken op het ondernemerschap, waarbij lef en innovatie een grote rol spelen. 

  • Passie-val

    Dit woord gebruikt Annemarie voor een faillissement, omdat ondernemers gedreven vanuit hun passie soms net te lang doorgaan. 

  • MZP-er

    Multinational Zonder Personeel. Hiervan kent ze er meer dan 10 in Nederland. Ondernemers die met hun eigen product of dienst in diverse landen over heel de wereld actief zijn omdat ze het lef hebben de grens over te gaan en gebruik maken van de lokale expertise en die inschakelen en/of inhuren.

  • Wayne Gretzky

    I skate to where the puck is going to be, not where it has been...

  • Vraag voor alle ondernemers

    Is dat wat ik doe, enige manier om het te doen? Hiermee wil Annemarie ondernemers triggeren om over hun kosten en efficientie na te denken. ook mbt hun bedrijfspand.

    Copyright © 2020 Commerciële Club Assen. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
    Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau