• Marjoleine Boonstra op de J.W.F. Kazerne

    Marjoleine Boonstra op de J.W.F. Kazerne

    “Lost veterans maakt indruk”

We hebben dit bijzondere jaar sfeervol en feestelijk af kunnen sluiten voor onze CCA leden. Afgelopen maandag 14 december hebben wij als CCA een 'XXL Kerst Drive Thru’ gehouden op de Havenkade in Assen. Op deze historische plek waar ooit handel werd gedreven in graan. Ook nu kwamen de Asser ondernemers in winterse sferen samen in een feestelijke kerstfile, om zo als Commerciële Club de ondernemersgeest en saamhorigheid te laten zien en spreken.

We zijn zeer verheugd met het feit dat we zoveel leden hebben gezien en gesproken. We vonden het erg geslaagd en gezellig.

De meest uitgesproken en gewenste boodschap van deze avond was toch wel dat iedereen elkaar vooral een gezond 2021 wenst. Daar sluiten wij ons bij aan!

CCA present!
Tijdens het wachten op de verplaatsing naar de presentatieruimte is er even tijd om bij te kletsen, en zelfs verhalen op te halen uit dienstplichtige tijden. Hier zien we onder andere Jozef Groenhout, Nol Goulmy, Rogier Werkhoven en Vincent Soplantila lachen om Chris de Vos, die zich nog even wapende tegen de wind op de open parkeerplaats met de kraag van zijn jas omhoog. 😉

De heren moesten nog even geduld hebben, nog niet iedereen was langs de controle bij de hoofdpoort.

CCA leden In het gelid over de kazerne
Door een ingewijd CCA lid en tevens militair werd de CCA stoet zo netjes mogelijk onder begeleiding afgemarcheerd richting de presentatieruimte. Hier kon iedereen ruim zitten aan lange tafels en wachten op hetgeen er komen ging. Allereerst zou dat een opening zijn van Peter, die in afwezigheid van voorzitter Geertje optrad als ‘spreekstalmeester’, daarna een welkomstwoord van de commandant van het 13e Bataljon en aansluitend de presentatie van Marjoleine Boonstra.

Het bijna voltallige CCA bestuur
Geertje was vandaag verhinderd maar de rest van de CCA bestuursleden konden gelukkig wel komen en lieten zich in het bijzijn van Diane fotograferen aan de bar. Ook dit werd overigens weer een alcoholvrije avond net als de vorige keer. We maken er bijna een gewoonte van! En het is nou niet zo dat ze er geen bier hadden hoor? Mogelijk heeft de laatste meeting bij het Gezondheidsgilde toch iets teweeg gebracht..

CCA leden aan tafel bij Defensie deel 1
Ondanks het korte stukje lopen over de kazerne merkte je dat deze omgeving voor de meesten nieuw was. Het was dan ook een unieke mogelijkheid om eens binnen de hekken van deze oude kazerne te zijn. Nadat alle leden waren begeleid naar de presentatieruimte kon iedereen nog even rustig zitten en elkaar bijpraten.

 

CCA leden aan tafel bij Defensie deel 2

Harm laat zijn keurende vinger wijzen naar een beeltenis op de telefoon van zijn overbuurman. Introducé Robin en Marieke zijn in gesprek. De zaal is zich al redelijk aan het vullen terwijl de facilitaire medewerkers en Marjoleine zich bezighouden met het klaarzetten van de apparatuur voor haar presentatie. Met dank aan Willem van DIA kregen we haar laptop toch werkend op de beamer en geluidsapparatuur van de JWF.

CCA leden aan tafel bij Defensie deel 3
Netwerken op zijn CCA’s, laagdrempelig en ontspannen. De meeste leden nemen elkaars dag en bezigheden even met elkaar door en kunnen elkaar nog wat beter leren kennen of vragen of er nog wat gebeurd is sinds ze elkaar voor het laatst hebben gezien. Interessant om te zien is welke leden bij elkaar gaan zitten en wat we daar misschien op samenwerkgebied nog van kunnen merken..

Denijal Dzemidzic van Van Hemmen Adviesgroep is hier in gesprek met Chris de Vos die we net nog op de kraag keken buiten maar nu wel wat voller op de plaat komt. Welkom heren, leuk dat jullie er beiden zijn.

Welkom namens de commandant
Peter introduceert hier Luitenant-kolonel Laurens van Leussen, Bataljonscommandant van het 13e Bataljon Regiment Stoottrroepen Prins Bernhard. Deze overste is sinds 2 jaren de baas van het meest noordelijke bataljon van de Luchtmobiele Brigade welke sinds 1994 gelegerd is op deze kazerne.

Na het welkom heten op zijn kazerne zoomde hij nog even in op het goede nieuws dat de kazerne open kan blijven en vertelde hij in een notendop de elementen die tot dit besluit hebben geleid;

  • Noodzaak van militaire werkgelegenheid in het noorden voor noorderlingen.
  • De financiële injectie tbv Defensie vanwege de oorlog in Oekraïne.
  • Het belang van gezamenlijk netwerken van stad, provincie en regio.

Het 13e Bataljon; Stoters met een rode baret
Verder vertelde de overste iets over zijn eenheid en waar deze zich de laatste tijd o.a. mee bezig heeft gehouden. Eén opdracht viel het meeste op; de last minute missie om de oostgrens van de NAVO te versterken in Hongarije. Dit hebben onze Stoters nu al in meerdere rotaties gedaan vanaf het begin van de inval in Oekraïne.

Als laatste blikte hij vooruit op het onderwerp van de avond PTSS en vertelde hij in hoeverre Defensie sprongen heeft gemaakt de laatste jaren om in onderkenning, hulp, opvang en zorg te voorzien. Hij vond het waardig en waardevol dat CCA leden met hem bij deze lezing konden zijn.

Veteraan: Een militair of ex-militair die op uitzending is geweest
Het woord was hierna aan Mirjam die in haar positie dagelijks te maken krijgt met veteranen met PTSS.

Mirjam werkt met haar team aan de opvang en begeleiding van deze kwetsbare groep mensen. Dat doen ze in de vorm van ambulante begeleiding, beschermd wonen (in Eelde, Drenthe) en dmv dagbesteding. Ook zijn er mogelijkheden voor een soort crisisopvang wat ze een ‘Time-Out’ noemen.

Het is erg goed dat de Stichting Thuisbasis er in deze vorm is voor deze kwetsbare groep veteranen die iets meegemaakt hebben op een missie wat ze niet meer kwijt raken.. Een zwaar en minder gezellig onderwerp dan we normaal gewend zijn, maar wel erg goed om onder de aandacht te brengen. Bedankt Mirjam

Wie is Marjoleine Boonstra?
Deze beschrijving komt rechtstreeks van haar eigen website en is zowel kort als treffend.

Marjoleine Boonstra is een Nederlandse filmregisseur en Director of Photography met meer dan 25 jaar ervaring. Haar documentaires cirkelen altijd rond het thema: wat houdt de mensheid in leven. Haar documentaires worden vertoond op filmfestivals over de hele wereld en zijn meermaals bekroond. Ze combineert een poëtische visuele benadering met een meelevende kijk op de wereld, wat haar documentaires treffend en ontroerend maakt.

Lost Veterans
Dit is een ontroerende documentaire over een groep Nederlandse legerveteranen met PTSS, die onderdak vonden bij de Thuisbases in Eelde. Eerlijk en kwetsbaar vertellen ze over hun demonen en strijd om aansluiting te vinden bij de samenleving. Prachtig sereen legt Marjoleine Boonstra hun intense beleving vast.

Roy is altijd klaar voor de strijd. Soms neemt hij in de supermarkt posities in alsof hij weer op het slagveld is. Hij kampt met chronische PTSS ten gevolge van zijn militaire missies in Afghanistan. Jaap mediteert en zingt om zijn destructieve gevoelens in bedwang te houden.

Peter heeft op veel missies als paramedicus gediend en herkent de angst in de ogen van een veteraan.

‘Mission First!’
Dit kregen deze veteranen vaak te horen. Als ze er niet mee om kunnen gaan, kunnen ze maar beter harder worden. Samen met andere veteranen vonden de mannen hulp en onderdak op een plek in het bos genaamd de Thuisbasis. Vastgelopen in reguliere psychologische hulp, worstelen ze met werk en huisvesting. Velen verloren hun familie en vluchtten naar alcohol- of drugsverslaving, geweld of zelfmoordgedachten. Filmmaakster Marjoleine laat ons met haar diepmenselijke benadering recht in hun hart en ziel kijken. De docu is ondersteund door prachtige voice-over teksten voorgelezen door acteur Pierre Bokma.

PTSS film maakt indruk
Marjoleine liet ons een aantal highlights van deze film zien. Deze korte impressies maakten zichtbaar indruk op de leden van de CCA die bedrukt naar de beelden keken. Het was zware kost maar tegelijkertijd wel heel verhelderend hoe deze mensen door het leven gaan. Het gaf ons als leden niet alleen een inkijk in hun leven, maar ook in die van de zorgverleners alsook de filmmakers en hoe ze een jaar lang te werk zijn gegaan

Buffet
Na de presentatie van Marjoleine en het spreken van Klaas Wit begeleider op Stichting Thuisbasis was het tijd voor een kop soep en een broodje, verzorgd door Paresto, de Cateraar van Defensie. Enkele oudere mannelijke leden waren even bang dat ze nog met hun messtins in de hand langs een veldkeuken moesten, maar dat bleek gelukkig voor hun niet meer van deze tijd. Gewoon lekker aansluiten voor een verse hap!  

Afsluiter
En met deze hap van Rogier uit een door Paresto heel smakelijk belegd broodje sluiten we dit event af.

Het was eentje die ons tot denken heeft gezet en een kant van de maatschappij heeft laten zien waar we niet zo veel bij stil staan. Maar met de JWF kazerne om de hoek en de gedachte dat vele honderden of inmiddels zelfs duizenden militairen vanuit deze kazerne op uitzending zijn gegaan, kijken we mogelijk nu toch iets anders aan tegen het werk wat deze militairen doen onder zware omstandigheden.

 

Copyright © 2020 Commerciële Club Assen. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau