• Asser Aftrap 8 januari 2024

    Asser Aftrap 8 januari 2024

    “Staan we aan de vooravond van een nieuwe technologische revolutie?”

Kunstmatige Intelligentie voor zakelijk Assen
Op 8 januari kwamen we op een gezellige en slimme manier samen met ca. 350 ‘Assenaren’ om het nieuwe jaar in te luiden. De Asser Aftrap is een initiatief van 6 samenwerkende partijen; Commerciële Club Assen, De Nieuwe Kolk, Drents Museum, Gemeente Assen, Vaart in Assen en Ondernemend Assen.

De 2e editie van de Asser aftrap stond in het teken van A.I. Oftewel, Artificial Intelligence. Doorgebroken in 2023 en niet meer te stoppen. Het jaar 2024 lijkt nog meer dan 2023 in het teken te staan van dit nieuwe fenomeen, in het volksschrift inmiddels AI.

Houd u vast. We staan aan het begin van een nieuwe technologische revolutie..

Een kleine samenvatting van de a(i)vond;
Marco Out, neemt vandaag het voortouw en zal maandag als eerste burgemeester in Nederland zijn eigen digitale tweeling inzetten als (Loco) AI-burgemeester.
Digitale toekomstvoorspeller en superspreker Remy Gieling nam ons deze avond mee in de laatste AI-ontwikkelingen. Dit deed hij uitgebreid en met verve zodat de hele zaal in De Bonte Wever meer dan een uur lang geboeid naar zijn mooie en interessante presentatie luisterde. Op het podium spraken 3 Asser bedrijven over hun ervaring en wensen op gebied van AI. Daarnaast waren er nog een aantal andere AI bedrijven die met leuke doe-stands diverse leden in beweging en geïnteresseerd kregen, daarover dadelijk meer.

De HereWeHolo Holobox!
Tijdens het binnenlopen van de 1e zaal kon het je niet ontgaan. Diverse nieuwsjaarsboodschappen vanuit een ‘very bright box’. Dit witte hoogglansgevaarte zorgde voor hilarische reacties omdat het niet alleen een opvallende videoboodschap was, maar ook nog eens omdat een AI bot ervoor zorgde dat de boodschap met het stemgeluid van de spreker soms in hele andere talen te horen was.

Zo sprak Geertje af en toe vloeiend Spaans, Harry Tupan Chinees, en Kor IJszenga een Scandinavische taal.

En had je iets minder met video, dan kon je je laten vermaken bij de VR stand, of je keek en luisterde naar de mooi verlichte en sfeervol geklede Dixieland band.

Even de holo-diepte in
Deze box geeft een geweldige holografische ervaring die het publiek kan betoveren en enorm kan boeien. Zeker de oudere generatie onder ons was zichtbaar onder de indruk van deze nieuwe technologische ontwikkeling. Met behulp van deze innovatieve technologie kun je iets leuks doen als een welkomstwoord zoals deze avond, maar je kan ook sprekers vanuit elke locatie ter wereld projecteren. Hoe gaaf is dat voor lange afstand vergaderingen? MS Teams Holo versie! Daarnaast is de HEREweHOLO box ook ideaal voor het presenteren van vooraf opgenomen content waarin producten en diensten op een ongekende manier kunnen worden gepresenteerd.

 

Van Holobox naar VR Box
Hier zien we Peter van der Linde in actie. Hij is zijn boxing-skills nog niet verleerd zoals we zien. In mei 2022 bokste hij voor het goede doel, voor Stichting Eva. Hij ging wekenlang in training bij niemand minder dan Sem Schilt. Daar traint hij nog steeds, en dat was te zien. Peter waande zich echt even weer in een echte ring zo te zien. Hij deelde menige klap uit aan zijn denkbeeldige tegenstander en sloeg vol overgave en beleving diverse gaten in de lucht. “Het is net echt!” hoorden we hem daarna roepen. Bedankt voor de show Peter, we hebben ervan genoten, met name Geertje die hem aanmoedigde en toelachte vanaf de zijkant. BOKS!

 

Remy Gieling
Remy Gieling is de oprichter van ai.nl en voormalig hoofdredacteur van het prominente business medium MT / Sprout. Als dagvoorzitter, spreker en podcast-host spreekt Remy dagelijks met vernieuwers en experts over technologische ontwikkelingen zoals ook artificial intelligence. Hij zou later deze week alweer naar Silicon Valley afreizen om daar de nieuwste trends te scouten.

Remy zoekt uit wat deze nieuwe trends worden, op wat voor manier AI zichzelf steeds slimmer maakt en hoe we daar als mens en bedrijven steeds meer ons voordeel mee doen. Hij praat dagelijks met vak-experts en vernieuwers. Welke bedrijven en innovaties veranderen de wereld van morgen? En wat maakt deze bedrijven nu al zo succesvol? Remy legde ons dat haarfijn uit in begrijpbare nulletjes en eentjes.

Presentatie over de toekomst
Deze avond was hij bij ons om een super interessante visie op AI te delen inclusief een stuk historie, het gebruik anno nu en de toekomst die steeds meer AI zal worden. Op een bevlogen en luchtige manier sprak hij als ware kenner over dit vakgebied en hij had hiervoor een hele boeiende ondersteunende presentatie die naadloos aansloot bij hetgeen hij vertelde of wilde laten zien aan de zaal. Zo liet hij zien dat Schiphol een unieke AI code heeft ontwikkeld om vertragingen te analyseren en dus tegen te gaan. Met humor en realisme vertaalt hij zonder moeite wat AI ontwikkelingen betekenen voor de groei van bedrijven en organisaties.

De mensen kregen er eigenlijk geen genoeg van en hij had makkelijk de avond nog voller kunnen praten.

Maar in de andere zaal wachtten de hapjes en borrels dus op naar het laatste deel van de avond!

Panelgesprek AI Assen
Hoewel veel bedrijven nog nadenken wat ze nu precies willen met AI, hoopten 3 Asser AI-bedrijven in een panelgesprek met Remy zakelijk Assen te AI inspireren met slimme oplossingen die al bestaan en worden toegepast: AI-InfraSolutions Frank ThomsonValtes John Beuving en TAEM.io Geertje Dam.
De 3 bedrijven gingen met elkaar in gesprek en werden bevraagd of aangevuld door Remy, die positief verrast was wat voor AI kennis en ambities er al in onze Drentse hoofdstad aanwezig is. Ook burgemeester Marco Out kwam nog even ten tonele om zijn waardering uit te spreken over de spreker, het panel en de aanwezige ondernemers.

Daan Pool en zijn de mobile videoteam
Daan Pool van Pienter had samen met diverse Asser Aftrap coryfeeën de promofilm opgenomen op Pienter HQ een week van tevoren. Men kon middels een leuk voorproefje van onze burgervader een indruk krijgen van het thema van de avond. Daarnaast kregen we op de avond zelf diverse nieuwjaarsboodschappen uit de box en out of the box van verschillende Assenaren, waaronder Geertje, die deze van tevoren hadden laten opnemen. Bij het binnenkomen hebben diverse leden het woord gericht aan de Pienter crew om zich later terug te vinden in de Holobox als levensgroot hologram met een leuke en eigen nieuwjaarsgroet. Dit was zeer futuristisch en leuk om te zien!

VR games en sports
Uiteraard mocht er op deze avond geen VR bril ontbreken! Ronnie Nelis van Verseus-Games had een hoek ingericht waar men een primeur kon proberen ogv AI- Fitness, dans, yoga en boksen! We hadden hier Peter al als geoefend bokser aan het werk gezien, maar later in de avond trokken ook andere leden de bokshandschoenen aan. Top! Men kon ervaren hoe levensecht de techniek van VR Gaming en AI is. Ronnie is geen kleine gamer meer overigens, want hij doet al zaken met topbedrijven en AI wereldleiders Meta en ByteDance. En dat allemaal vanuit ons eigen Assen. Kunnen we trots op zijn!

Netwerken x6
Uiteraard was er naast dit alles de kans om flink te netwerken. Er waren immers 6x zoveel netwerkbedrijven als normaal. Gelukkig heeft De Bonte Wever grote zalen en veel personeel om een evenement zoals deze de ruimte te geven. Terwijl ondernemers van diverse pluimage en verenigingen met elkaar praatten, deed de bediening flink hun best om iedereen te voorzien van lekkere hapjes en drankjes. Nu nog gewoon met een vlotte jonge medewerkers en een dienblad, maar misschien over een paar jaar wel met robots die zich een weg banen door en langs de benen van de leden.. En dan weet die robot vast ook al of je van zalm houdt, liever een stukje worst of juist vega wilt. SMART!

De Dixieland band
Uiteraard mag op een avond zoals deze muzikale omlijsting niet ontbreken. In de muziekbox speelden Pick'n shovel hun jazzy deuntjes duidelijk maar niet te luid door de zaal. Bij deze band is nog niks van AI te ontdekken, en dat was prettig voor de liefhebbers van authentieke muziek en dito kleding en instrumenten. Een band in Assen, een band met Assen. Een en al gezelligheid.

DIA had dit vrolijke goede bandje weer mooi uitgelicht. Het gaf een fijne sfeer aan de ruimte en hele avond.

Dankwoord aan
We willen graag de volgende personen en bedrijven bedanken voor hun medewerking en deelname aan deze geslaagde avond: Hanneke Bruggeman, Harry Tupan, Geertje Dam, Kor IJszenga, Arjan van Bekkum en natuurlijk onze burgemeester Marco Out! Dit was niet gelukt zonder de hulp en ondersteuning van de kerngroep: Peter van der Linde, Hilde van der Zee-Wonink, Renate Westervaarder-Wubs, Renée Legebeke, Lisa Bosscher en Marjan Bouma.

Bedankt Remy Gieling en de AI bedrijven Valtes, AI-InfraSolutions en TAEM.io voor het panel gesprek en Verseus-Games, Comforest voor de Asser Inspiratie 2024 en Pienter voor het in de Box stoppen van onze nieuwjaarsgroeten!

Overige Asser techbedrijven
Natuurlijk zijn er nog meer AI-gedreven bedrijven in en rondom Assen: ComforestQ-Free ASA, Hihaho interactive video, DK AI Lab en natuurlijk Vipio! Allen maken al gebruik van nieuwe technieken om hun productieprocessen en producten nog meer te automatiseren, optimaliseren en efficiënter te maken.

En zoals Remy ook al vertelde, dit hoeft niet altijd ten koste te gaan van personeel. Er zijn altijd vakmensen nodig om robots en computers te programmeren, aan te sturen en te onderhouden.

Business, borrelpraat en AI praat
Het evenement was van 19.00 tot 22.00 dus was er naast de presentaties ook genoeg tijd om weer eens met elkaar te praten en te netwerken. In deze setting wordt het als zeer positief ervaren dat leden van verschillende netwerken met elkaar wat kunnen eten en drinken. Er worden verhalen en ideeën uitgewisseld en men komt met menig telefoonnummer van een potentiële zakenpartner thuis. Diverse successen uit 2023 kwamen ter tafel, en verwachtingen over 2024 uitgesproken. Na de presentatie van Remy Gieling en het panelgesprek over AI, hoorde je in de zaal toch veel gesprekken over dit onderwerp. Wij zijn dus benieuwd hoe Asser ondernemers en organisaties dit jaar deze slimme technieken gaan toepassen.

Een rondje door de zaal
Na de presentatie van Remy was het tijd voor drankjes en nog meer hapjes. Mensen konden hier bijvoorbeeld nog even VR’en of een filmpje van zichzelf terugzien die inmiddels ‘boxklaar’ was gemaakt. Deze Holobox stond de hele avond behoorlijk in de belangstelling.

Complimenten voor de mensen van Pienter voor het mooie videowerk en de vlotte montage. Goede samenwerking zo Daan, Pienter is AI en AI is Pienter. Dit alles in beeld & tekst vastgelegd door onze vaste reporter. Goed Gerregelt! 😉

Zelf je stuk schrijven of Chatgpt?
Burgemeester Marco Out (PvdAI), had voor de grap een deel van zijn voordracht door Chatgpt (AI) laten schrijven en droeg deze voor. De uitkomst was indrukwekkend en grappig tegelijk. Ook op dit veld zien we dat AI enorme sprongen maakt en moeiteloos teksten kan samenstellen als je de juiste ‘prompts’geeft, zeg maar de ingrediënten van de tekst.

Wat was dan nu nog het wezenlijke verschil? Dat zat hem volgens Marco met name in het stukje humor. En het was aan de zaal of ze hem of de computer in dit opzicht grappiger vonden.. 😊

Disclaimer: Dit stuk is nog gewoon met een toetsenbord geschreven door Ger(regelt). Chatgpt is leuk, maar laten we dat voorlopig nog even buiten de deur houden bij onze CCA stukjes.. 😉

Afsluitend
We kunnen wel weer stellen dat ook deze 2e editie van de Asser aftrap heel succesvol was. Het duurt nog bijna een vol jaar, maar we willen iedereen aanmoedigen om ook de volgende weer in de agenda te zetten, op maandag 6 januari 2025. Op die dag kunnen we de balans nog eens opmaken om te kijken hoe Artificial Intelligence ons nou verrijkt heeft tegen die tijd. We zijn benieuwd hoeveel mensen er nog in het echt sturen of hun PA robot sturen. En niet allemaal vanuit de holobox acte de presence geven mensen, wij blijven als CCA toch altijd een club voor echt, warm en fysiek contact.

Maandag 12 februari 2024 zitten we in Plaza Sports (Pand 17). Tot dan!

 

Copyright © 2020 Commerciële Club Assen. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau