CCA bij RTV Drenthe
Op maandagavond 15 april waren we als CCA te gast bij RTV Drenthe in hun prachtige pand aan de Beilerstraat. Een leuke creatieve plek om weer eens bij elkaar te komen en dat was te zien aan de opkomst van meer dan 70 leden. Dit is geen bedrijfsgebouw waar je zo maar (binnen) komt, dus interessant om dat eens van binnen te mogen bekijken.
In zo’n mooi statig pand konden we natuurlijk niet achterblijven met een topspreker. Deze avond was dat niemand minder dan Wim Anker, de inmiddels gepensioneerde strafpleiter met landelijke bekendheid.
We hebben een gezellige avond gehad die zeer onderhoudend was door de mooie verhalen en uiteenzettingen uit 40 jaar advocatuur van deze topadvocaat uit Leeuwarden.
Beginnen met bijpraten
Na vijven stroomde de mooie centrale ruimte vol met onze leden die gauw een droog heenkomen zochten vanwege het late herfstweer. Geertje en Karin vingen een ieder op bij de entree en al gauw werd duidelijk dat zowel de locatie als spreker veel leden trok. We werden netjes de hoek in gestuurd om eerst wat te drinken en bij te kletsen met elkaar. Vanuit de zaal hadden we een leuk uitzicht op de studio van waaruit RTV Drenthe live radio aan het maken was. Er is vast wel een woordje aan de CCA gewijd via de markante rode microfoons met witte opdruk..
Opening
Geertje zit met haar bedrijf letterlijk om de hoek van RTV Drenthe en is daarmee gewoon zakelijke buur van onze mediatrots. Nog wel.. Dadelijk zit ze wat zuidelijker, in ons continent.
Ze opende de avond op kenmerkende wijze en liep even met ons door de vaste structuur heen. Ze mag dadelijk een heel leuk en vlot nieuw lid
aankondigen, om daarna op de 1e rij naar Meester Anker te luisteren.
Hierna nog 2 events Geertje! Dan zit jouw voorzitterschap er op en kan je je koffers pakken samen met Jozef om naar Spanje te emigreren.
‘Ol iezerboer
Sander Topelen. Vlotte jonge vent, ijzersterke pitch, eigenaar van Visser Assen Recyling.
Zijn bedrijf is al meer dan 80 jaar een begrip op dit gebied en elke Assenaar kent het. We wisten het allemaal te vinden op het einde van de Havenkade, en nu zitten ze alweer wat jaartjes een paar honderd meter verderop op de Philipsweg aan het spoor. Bedrijven en particulieren kunnen er terecht met oud ijzer, metalen, papier, archiefvernietiging en containerservice. Sander noemt de handel in ‘ol iezer’ nog steeds hun gezelligste kant. Maar ze doen en kunnen dus veel meer. Dus leden, heb je iets te recyclen? Bel Sander, en maak een duurzame connectie. Wim Anker was onder de indruk van zijn pitch!
George Wesseling
Sales & Marketing Manager at RTV Drenthe en onze gastheer van deze avond.
George verwelkomde ons en had een minuut of 10 de tijd om te vertellen wat hij voor RTV Drenthe doet.
Met de studio in Live uitzending achter hem vertelde hij over de uitdagingen om als regionale zender je hoofd boven de Drentse Aa te houden. Hij ging in op de nakende bezuinigingen op de publieke omroepen, waar zij ook onderdeel van zijn, en schetste wat dat mogelijk voor gevolgen zou hebben voor een omroep als RTV Drenthe. Het zal dan ook niemand verbazen dat hij zijn kans greep om de zaal vol ondernemers te tippen ogv reclame en zendtijd voor hun bedrijf. Well done! Ze noemen je niet voor niks de verkoopdokter. Succes de komende tijd.
Wim Anker, strafrechtspecialist
Geboren in Leeuwarden, rechten gestudeerd in Groningen en sinds 1981 strafpleiter in Leeuwaren.
Wim Anker is eigenlijk niet los te zien van zijn tweelingbroer Hans Anker. Samen bestierden ze 81 jaar hun bekende praktijk Anker & Anker.
Inmiddels zijn ze beiden met pensioen, hebben ze de zaak verkocht, maar houden nog wel tal van lezingen door het land om het vak van strafrechtadvocaat aan het publiek uit te leggen. De manier waarop Meester Anker dit doet is bijna een soort strafrechtcabaret. Hij had naast hele geboeide luisteraars namelijk ook vaak de lachers op zijn hand. Topspreker!
Anker & Anker en de 5 geboden
Het verhaal van Wim was eigenlijk opgehangen aan hun 5 kernwaarden, de zogenaamde grondbeginselen welke verAnkerd liggen in hun praktijk, ook bij hun opvolgers.
Bij elk punt had Wim een leuke, boeiende, interessante of grappige anekdote. Op deze manier werd het de zaal in een uur tijd duidelijk hoe ze recht hadden gebezigd sinds de begin jaren 80. Klasse.
Een flitsende carrière met 3% correctie
Er kwamen uiteraard tal van leuke feiten voorbij die menigeen bekend voorkwam omdat de zaak groot in het nieuws was geweest. Een daarvan was de bekende Flitsboete zaak. De Ankers zochten een proefpersoon die precies 31km te hard had gereden en daarmee automatisch in het strafrecht vervolgd zou worden namens de staat. Wim en Johannes maakten korte metten met de ambtelijke ijkapparatuur wat in eerste instantie slaagde bij een kantonrechter. In hoger beroep namens de staat was het gerechtshof in Alkmaar wat minder onder de indruk (al vonden ze het wel creatief) en werden de ‘geijkte argumenten’ aan de kant geschoven en werd er veroordeeld. Echter, in cassatie namens de Ankers ging de volle winst naar Leeuwarden. Hierdoor krijgen we sindsdien altijd 3% correctie op onze boete. Met dank aan dus! Dat u het even weet..
Pro Deo is verliesmakend
Wim vertelde dat ze door hun successen steeds vaker Pro Deo gevraagd werden. Ze keken immers nooit naar inkomen en stonden een ieder bij. Hij vertelde dat ongeveer 70% van hun zaken Pro Deo was. Hoe ze toch een winstgevende onderneming werden vertelde hij onze reporter na afloop. Ze verzorgden opleidingen en seminars voor collega advocaten en advocatenbureaus. Met deze extra inkomstenstroom dekten ze de kosten van hun praktijk en de vele personeelsleden en kon het bedrijf bestaan.
Tegenwoordig zijn daar dus de lezingen voor in de plaats gekomen. De beide Ankers hebben te veel kennis en te veel meegemaakt om dat voor zich te houden. Ze hebben inmiddels 5000 lezingen gegeven door het hele land staat op hun website te lezen. Deze heren zijn hier zeer bedreven in na 81 jaar.
VV De Monnik
Aan het einde van zijn ‘pleidooi’ vertelde hij nogmaals hun voorliefde voor het eiland Schiermonnikoog, waar ze de plaatselijke voetbalclub VV De Monnik sponsorden met een fantastisch reclamebord: “Anker & Anker, voor al uw misdrijven”.
Naar verluid kwam collega strafpleiter Theo Hiddema hier ook met regelmaat aan de lijn staan en had hij een ludiek tegenbo(r)d: Theo Hiddema, uw Anker in de bajes..
Wie hier verrassend getuige van is geweest is onze eigen Tim Terburg, van Virena Autogroep KIA Assen. Hij vertelde dat hij reserve doelman is geweest voor VV Monnik. De reactie van Wim was hilarisch en de zaal schoot in de lach. Hij was onder de indruk en blij verrast dat hij hier in Assen DE reservedoelman van VV De Monnik voor zich had. Goed gedaan Tim! Je kwam mooi uit de hoek.
Eten in de (R)TV kantine
De lijst met anekdotes en grappige, of minder grappige strafpleitfeitjes was eindeloos, en helaas had Wim maar een uur. Maar er stond ook nog een rondleiding door het pand op het programma en uiteraard een avondmaaltijd, verzorgd door cateraar Mennega uit Assen. Dik voor elkaar dus!
De aanwezigen hadden enkele vragen kunnen stellen na afloop, maar uiteraard melden zich daarna nog wel wat geïnteresseerden bij Wim om hem toch nog wat te vragen of vertellen. Geduldig bleef hij daarom ook nog even hangen voordat hij weer richting Friesland toog.
Met recht een leuke avond
Terwijl de ene helft door de studio’s wordt rondgeleid, met kersverse dagpresentator Vincent Soplantila in het midden, schaarde de rest zich achter het buffet en nam plaats in de kantine. Er werd druk nagepraat over de flair van Wim Anker en diens verhalen. Men at en dronk nog wat en hiermee kwam de avond bijna ten einde. Hoewel we mondeling toestemming hadden van George om nog tot middernacht na te tafelen in hun kantine, denken we niet dat er nog veel leden zaten na 20.00 uur.
We zijn vooral benieuwd of Vincent binnenkort nog te zien is als invalkracht op onze Drentse zender. Die studio stond hem best goed! En als het licht te fel wordt, kan hij altijd nog een zonnebril opzetten nietwaar?
Tot zover deze CCA aprilavond. Case closed.